Sunday, 16 September 2012

detik-detik mencemaskan!!!


assalamualaikum...

ema: ema nk g kuantan la esk...
kim: dgn spe??nek pe??
ema: dgn yana n jana.. nek bas la.
kim: kul bpe???
ema: xtau..kul 7:30 a.m. la kot cam bese.
kim: blek ble?? tido umah jana ke??
ema: blek esk jugk, nek bas last,sorang...
kim: ok, c u 2 moro
ema: ok, c u 2 moro
*ni petikan msj aq sikit sblm ke kuantan*

15 sept. - 7.30 a.m.
aq, yana n jana tunggu bas kat bustop dpn, n dapat tau bas ke kuantan suda penuh....
fuhhhh, pg2 lg da dugaan....so kami membuat kptsn nek van ke bandar, walau mcm mane pn kene naek jgk bas 7.3o ni..... ok!! sampai sne aq nek bas 2 , just berdiri kat tangga kedua bas..arghhhh tidak, mcm mane ni!!!!.... ok, sumbat punye sumbat lpas la kteorang sume masuk.. posisi aq jd guard bas, sandar kat pintu!! owwwwww... kaki sy sungguh kebas, berdiri 3 jam dalam bas....cubaan jatuh ats orang sebanyak 3 kali..bapak malu, sbb driver bas brek mgjut...maluuuu,,,,

10:30 am.
suda sampai kuantan....mne plak kim ni...xsanggup aq tunggu cam ari 2.. ok, selpas 10 mnt muncul la si kim... ok.. tinggal la yana kat situ tunggu adam...
ok start la our journey at kuantan... first kim bwk aq g mkan, dsbabkan aq ni kbulur sgt da aq ase..hahahaha... makan la nasi lemak n teh o ais limau, my favaourite air.. hehehe..

11:00 a.m.
ok kami gerak mencari klinik2 swasta untuk wat medical check up kim...adui, penat aq berjalan
g klinik pe tah, (lupe name bnyk sgt).. mane form tuk wat medical check up?? kim jawb mne de...uishhhhh...g sume klinik, sume mintk 2...adui...aq lupe suruh kim print...adui....

1:00 p.m.
hadi kwan kim dtg tnjuk jalan ke cc.. nk print form 2...adui, arap je org kuantan kim ni...die tibe2 xngaku owg kuantan lps kene bebel dgn aq,..die ckp die org pekan... hahahha... then, siap. g minum2 jap smentara menggu klinik open smle...

2:00 p.m.
dik, kami xley nk antr ujian urine adk la,sbb lab da ttup ari ni kan sabtu, half day... arghhhhhh.... pening2, kim muke kcwa... then, kim bercadang untk wat kat dungun je... ok!.... kami pon g la tempat strusnya, sbb kim ckp nk spend mase dgn aq... da kul 3 da pn... t rugi plak..kim bwk aq g taman gelora, kuantan,,.. sebuah pantai... hermmm.. yeyyyyyy...hehehe.....kteorang makn kat situ, makn n.ayam n abc, laicikang.....
lps 2 kami memulakan la aktiviti mngkap gambar n membuat video...ahahhahah
klaka la video 2, aq tgk 10 kali pon still gelak sowg2... mcm2 gelagat kim yg mencuit hati...comei pakwe sy ni,...

5:30 p.m.
mne bas ni b?? xde pon.... ala.. cmne ni nk blek... arghhhh..xnk susakan spe2. ni maslah aq ni..kene slsaikan jugk.... da kul 6 bas still xdtg... kim ade tnye, mkcik 2 ckp ari ni kul 4:30 bas da jaln, xpena plak 4:30 jalan... hermm, mybe jdual berubah... ah suda..cmne.... mak kim da banyk kali call suh blek, sbb ari da nk mlam.. aq ckp kat kim, knape xbg tau hal sbnr kat mak.. die kate t mak die lagi mara t.. tp kim bgtau jugk..tapi makd die suh jgk blek cpt, sbb ari da nk malm.. sbb kim ni de sejarah lampau..(xcdnt) k aq paham.... :(.. muke kim da serabut.. aq ckp kat die soalan ni ag susah dr soalan akaun kan b??? die ckp yes....ermmmmm

6:30 p.m.
ema blek bas malm k.. t smpai temerloh call b.... ok.. b blek la k..t mak mara b, kang xpasal2 mak x bg kite jmpe da t... hermmmm.. dgn muke yg sedih n hati yg berat, kim pon blek... aq tau die msti berat hati nk tinggl aq sorg.. aq yakin kan die yang aq bley, jgn isau...fon aq plak btri low, kim nshtkan aq off fon 2, t call tuk emergency je... aq salin la nme2 org penting, yana, ana, jana, nano n ayie.... tuk jd ape2... then kim suh ag g surau, charge fon kat situ, aq msuk surau tu tgk ade 1 je plug, nk plug 2 ade org gne, aq tnye nk charge kejap, tp die xbg.. ag kuar la...tunggu bas kat luar....

8:00 p.m.
ah suda asl bas ni 2 tingkat btl ke aq nek bas ni..aq pon buat la muka kebal g tanye driver bas... yup bas ni g termerloh... bas ni bas express ke kedah, die singgah temerloh ambk owg. so memg btl la bas ni.... ok sit no 3 nek atas yer.. wooowwww, hahaha.. bestnyer first time ni nek bas 2tingkat sowg2 plak 2...ish2...aq men duduk je suke hati aq.. ahah... then bas jalan kul 8:30 sbb aq dgr pakcik 2 ckp die kasi chance kat owg, ye la tiket mahal, kang tinggal kang, nges plak,,hahaha...

dalam perjalan blek 2, aq xtau knape hati aq sebak.... aq xrase sangat sbb nk berpisah dgn kim, tapi sbb laen aq nges 2, aq nges sbb aq tahan sume tekanan smpai saat aq nek bas... aq jd lmh smgt, aq pk ade teksi ke ble aq da sampai temerloh, aq sowg2, mcm mane, kalu xde nk g mane... aq pk plak kalau aq nek teksi berdua dgn driver, kalau jd benda xbek mcm mane, fon da la abes btry, aq pk nasib aq smpai menangis, tibe2 meleleh je air mate tanpa henti,.. aq pk macam mne aq bley g, terlibat dgn masalh jauh sampai macm ni, aq pk macam mane aq bley jd brani,sowg2 diri nek bas, g tmpat jauh, n mgharap benda yang aq xpasti ape akan jd lepas aq trun bas...

10:15 p.m.
cpt tul sampai tmrloh, yela bas express, ikt highway..laju plak 2... memg cepat la kan... k bende frst aq nampk sampai trminal 2, tempat teksi..alhamdulillah ade..aq trun je trus g situ, then ckp dgn pkci teksi nk blek uitm jgka,, dowg tkjt, blek sowg ke?? sdgkan dowg pon trkjut tau...slalu kalau malam pkck ambk RM80 tau, siang RM60 je... tapi awk sorg ni pkcik ambk RM60 je la. lpas duit minyk da la.... msti pakcik ni ksian dgn aq.. sbb aq ckp, xpe pkcik, janji sy sampai...

then, pakcik tu sbnrnye keje juruteknik tnb kat temrloh, die partme je untuk sabtu ahad... die xtua sgt la..bapak laju die bawak, sbb die tau yg kene blek sblum kul 11, t aq xley msuk .. beknye pakcik ni, smoga allah murahkan rezeki pakcik ni.. amiinnn.... tepat pkul 11 malam aq sampai dpan pondok postguard utama kat dpan pintu Uitm...alhamdulillah..tp aq de lg satu ujian,,argghhhh!! aq skit pwot, pwot msuk angin!! nk jalan susah.. jauh 2 nk jalan... k, xpe aq kne sabar.....sabar 2 penting, kalau aq xsbr xmgkin aq akan pergi sejauh ni kan....

sambil aq berjalan aq try on fon, ok bley lagi!! wlpn bateri suda 0..btul ckp kim....dapat save btri tuk emrgncy..aq call die bgtau yg aq da smpai, die kate yana da msj2 tanye pasl aq...aq call yana, die risau gler kat aq, die kate die xley duduk sng pk pasl aq, sbb call xangkat, msj xbalas..then, die call ana, bgtau ana hal aq... ana plak risau... wktu tgh ckp dgn yana, ana call, so aq xley nk angkat. aq call smle, da kne bebel..hahaha.. 1 ayat yg aq trgt sampai skrg.. KO JGN WAT CAMNI LAGI... aq risau... wahhhhh..saya sangat terharu!!!!.

aq sampai blek, mandi, msj kim, trus trtdo... ape yg bley aq conclude kat sni.. aq xmnysal ape yg jadi sbb sume ni bg experience yg sangt berharga kat aq,, aq da dpt uji diri aq, yg aq seorang yang sangat berani.......huhu....

p/s: aq akan pk 10kali pasni kalau nk p jumpe kim

wassalam...



No comments :

Post a Comment